Вплив ехінацеї пурпурової на карбогідразну активність коропа
О. В. Дерень, Ю. М. Забитівський
У статті наведені дані про вплив різних концентрацій спиртової настойки ехінацеї пурпурової на активність травних ферментів однорічок любінського лускатого коропа. Ехінацею вводили рибам через зонд поряд з крохмальним клейстером в умовах акваріумів. Досліджували наступні концентрації: 0,1; 0,3; 0,5 і 2 мл/кг живої маси риб. При введенні однорічкам коропа спиртової настойки ехінацеї пурпурової в кількості 0,3 мл/кг живої маси активність карбогідразних ферментів, які розташовані у мембрані, збільшується вдвічі відносно контролю. Оскільки карбогідразна система відповідає за ефективність розщеплення і транспортування продуктів вуглеводневого гідролізу, а ферменти, які є інтегральними білками, мають здатність пришвидшувати процеси вуглеводневого гідролізу і транспорту, то це підвищення їх активності дозволить ефективніше використовувати кормові ресурси в процесі вирощування риби.
скачати повний текст статті в форматі PDF
|