Хімічний склад молока овець української гірськокарпатської породи за умов стійлового та пасовищного утримання
Л. Р. Бурда, П. В. Стапай
У статті наведено результати досліджень хімічного складу молока вівцематок української гірськокарпатської породи з різним кольором вовнового покриву та за різних умов їх утримання. Показано, що молоко, отримане від вівцематок у пасовищний період, характеризується кращим хімічним складом за рахунок вищого вмісту у ньому сухої речовини, білка, жиру, вуглеводів, золи. Калорійність такого молока є на 31 % вищою у порівнянні з молоком, отриманим у стійловий період. Встановлено також деякі різниці у хімічному складі молока тварин з різним кольором вовнового покриву. Показано, що найкращим за хімічним складом і біологічною цінністю є молоко вівцематок з пігментованою вовною, особливо чорною. Тварини з пігментованою вовною характеризуються також вищими надоями молока.
скачати повний текст статті в форматі PDF
|