Інститут біології тварин ГоловнаКонтактна інформація
in English

Вплив співвідношення крохмалю та жиру в раціоні на рубцеву ферментацію та молочну продуктивність корів

І. М. Ткач

Досліджували вплив заміни у раціоні корів 2 кг пшенично-вівсяної дерті 1 кг соняшникової макухи на рубцеву ферментацію та молочну продуктивність. Контрольний та дослідний раціони не відрізнялися за вмістом обмінної енергії. У вмісті рубця корів дослідної групи виявлено більшу концентрацію білкового азоту на тлі зменшення концентрації мікробного білка та аміаку. Концентрація молочної кислоти у них знижувалася удвічі, а рН рубцевої рідини зростав від 6,33 до 6,72. Загальна кількість летких жирних кислот у рубці корів обох груп була однаковою, проте у дослідній групі в їх складі зменшувалася частка пропіонової, ізомасляної, ізовалеріанової та валеріанової кислот за рахунок зростання частки оцтової кислоти. Надої корів дослідної групи зросли на 7 %.

скачати повний текст статті в форматі PDF

Біологія тварин

Біологія тварин Том 8,
№ 1-2, 2006р

Біологія тварин Том 9,
№ 1-2, 2007р

Біологія тварин Том 10,
№ 1-2, 2008р

Біологія тварин Том 11,
№ 1-2, 2009р

Біологія тварин Том 12,
№ 1, 2010р

Біологія тварин Том 12,
№ 2, 2010р

Правила оформлення статей

Науково-технічний бюлетень

Науково-технічний бюлетень Том 9, № 1-2, 2008р

Науково-технічний бюлетень Том 9, № 1-2, 2008р

Науково-технічний бюлетень Том 10, № 1-2, 2009р

Науково-технічний бюлетень Том 11, № 1, 2010р

Науково-технічний бюлетень Том 11, № 2-3, 2010р

Правила оформлення статей

Посилання