Вплив співвідношення крохмалю та жиру в раціоні на рубцеву ферментацію та молочну продуктивність корів
І. М. Ткач
Досліджували вплив заміни у раціоні корів 2 кг пшенично-вівсяної дерті 1 кг соняшникової макухи на рубцеву ферментацію та молочну продуктивність. Контрольний та дослідний раціони не відрізнялися за вмістом обмінної енергії. У вмісті рубця корів дослідної групи виявлено більшу концентрацію білкового азоту на тлі зменшення концентрації мікробного білка та аміаку. Концентрація молочної кислоти у них знижувалася удвічі, а рН рубцевої рідини зростав від 6,33 до 6,72. Загальна кількість летких жирних кислот у рубці корів обох груп була однаковою, проте у дослідній групі в їх складі зменшувалася частка пропіонової, ізомасляної, ізовалеріанової та валеріанової кислот за рахунок зростання частки оцтової кислоти. Надої корів дослідної групи зросли на 7 %.
скачати повний текст статті в форматі PDF
|