Вплив різної кількості зернових концентратів і соняшникової макухи в раціоні корів на жирнокислотний склад ліпідів вмісту рубця
О .В. Голубець
Досліджували жирнокислотний склад вмісту рубця корів за згодовування їм ізокалорійних раціонів з різною кількістю крохмалю та жиру. Заміна двох кілограмів пшенично-ячмінної дерті одним кілограмом соняшникової макухи сприяло збільшенню у ліпідах вмісту рубця кількості дієнових кон'югатів лінолевої кислоти, транс-ізомерів олеїнової кислоти та кінцевого продукту біогідрогенізації - стеаринової кислоти. При цьому у корів дослідної групи вдвічі збільшився вміст рубцевої і вакценової кислот, у той час як кількість ізомеру транс10-18:1 зросла незначно, а ізомеру транс10,цис12-18:2 - зменшилась. Зменшення кількості вуглеводів у раціоні вплинуло на синтез жирних кислот мікрофлорою рубця. Зокрема, у вмісті рубця корів, які отримували меншу кількість зернових концентратів, виявлено менше характерних для бактерій розгалужених жирних кислот та кислот з непарною кількістю вуглецевих атомів.
скачати повний текст статті в форматі PDF
|