Інститут біології тварин ГоловнаКонтактна інформація
in English

Вплив різної кількості зернових концентратів і соняшникової макухи в раціоні корів на жирнокислотний склад ліпідів вмісту рубця

О .В. Голубець

Досліджували жирнокислотний склад вмісту рубця корів за згодовування їм ізокалорійних раціонів з різною кількістю крохмалю та жиру. Заміна двох кілограмів пшенично-ячмінної дерті одним кілограмом соняшникової макухи сприяло збільшенню у ліпідах вмісту рубця кількості дієнових кон'югатів лінолевої кислоти, транс-ізомерів олеїнової кислоти та кінцевого продукту біогідрогенізації - стеаринової кислоти. При цьому у корів дослідної групи вдвічі збільшився вміст рубцевої і вакценової кислот, у той час як кількість ізомеру транс10-18:1 зросла незначно, а ізомеру транс10,цис12-18:2 - зменшилась. Зменшення кількості вуглеводів у раціоні вплинуло на синтез жирних кислот мікрофлорою рубця. Зокрема, у вмісті рубця корів, які отримували меншу кількість зернових концентратів, виявлено менше характерних для бактерій розгалужених жирних кислот та кислот з непарною кількістю вуглецевих атомів.

скачати повний текст статті в форматі PDF

Біологія тварин

Біологія тварин Том 8,
№ 1-2, 2006р

Біологія тварин Том 9,
№ 1-2, 2007р

Біологія тварин Том 10,
№ 1-2, 2008р

Біологія тварин Том 11,
№ 1-2, 2009р

Біологія тварин Том 12,
№ 1, 2010р

Біологія тварин Том 12,
№ 2, 2010р

Правила оформлення статей

Науково-технічний бюлетень

Науково-технічний бюлетень Том 9, № 1-2, 2008р

Науково-технічний бюлетень Том 9, № 1-2, 2008р

Науково-технічний бюлетень Том 10, № 1-2, 2009р

Науково-технічний бюлетень Том 11, № 1, 2010р

Науково-технічний бюлетень Том 11, № 2-3, 2010р

Правила оформлення статей

Посилання