Вплив додавання до раціону корів селену на активність антиоксидантних ферментів у молоці
Н. В. Голова
У статті представлені результати досліджень впливу згодовування селеніту натрію та селен-метіоніну в кількості 0,2 та 0,5 мг/кг сухої речовини корму (у перерахунку на селен) на антиоксидантний статус молока корів. Встановлено зростання активності глутатіонпероксидази та супероксиддисмутази в молоці корів при збільшенні дози селену, причому дія селен-метіоніну виражена більшою мірою, ніж дія селеніту натрію. Каталазна активність молока також залежала від хімічної структури згодовуваного селену, проте у цьому випадку стимулюючу дію селеніту натрію виявлено лише за дози 0,5 мг/кг, тоді як селен-метіонін однаково підвищував активність каталази молока за згодовування його коровам в обох досліджуваних дозах.
скачати повний текст статті в форматі PDF
|