Стан і перспективи розвитку гірськокарпатського вівчарства
Т. В. Чокан, П. В. Стапай, В. В. Гавриляк
У статті проаналізовано стан гірськокарпатського вівчарства та окреслені основні шляхи виходу його з кризового стану і перспективи розвитку. Показано, що сьогодні переважна більшість поголів'я овець знаходиться у приватному секторі, де не проводиться селекційно-племінна робота, що призводить до зниження племінних і продуктивних якостей тварин і втрати цінного місцевого генофонду. Основними шляхами виходу галузі з кризового стану є переорієнтація її з вовнового на молочно-м'ясо-вовновий напрям продуктивності та комплексний підхід до виробництва і переробки усіх продуктів вівчарства. Підвищення прибутковості пов'язано, насамперед, із збільшенням виробництва сиру-бринзи і м'яса, а одним з шляхів збільшення виробництва цих продуктів є підвищення молочності та багатоплідності вівцематок.
скачати повний текст статті в форматі PDF
|