Інститут біології тварин ГоловнаКонтактна інформація
in English

Глікопротеїни. Структура та функції

Р. С. Федорук, О. П. Долайчук

У статті описано структуру важливого класу біологічних полімерів -- глікопротеїнів. Розглянуто основні компоненти вуглеводної частини та її вплив на структуру і функції поліпептиду. Описано типи зв'язку між гліканом та білковим компонентом. Узагальнено дані літератури щодо функцій та ролі глікопротеїнів у живому організмі. Наведено дані щодо середнього вмісту деяких глікопротеїнових компонентів у сироватці крові людини і тварин. Вказано, що порушення обміну глікопротеїнів спричиняє зміни функцій на клітинному, тканинному та системному рівнях. З іншого боку, функціональні зміни окремих систем організму впливають на компонентний склад і вміст глікопротеїнів у крові та тканинах, що має як загальнобіологічне, так і клініко-діагностичне значення.

скачати повний текст статті в форматі PDF

Біологія тварин

Біологія тварин Том 8,
№ 1-2, 2006р

Біологія тварин Том 9,
№ 1-2, 2007р

Біологія тварин Том 10,
№ 1-2, 2008р

Біологія тварин Том 11,
№ 1-2, 2009р

Правила оформлення статей

Науково-технічний бюлетень

Науково-технічний бюлетень Том 9, № 1-2, 2008р

Науково-технічний бюлетень Том 9, № 1-2, 2008р

Науково-технічний бюлетень Том 10, № 1-2, 2009р

Правила оформлення статей

Посилання