Глікопротеїни. Структура та функції
Р. С. Федорук, О. П. Долайчук
У статті описано структуру важливого класу біологічних полімерів -- глікопротеїнів. Розглянуто основні компоненти вуглеводної частини та її вплив на структуру і функції поліпептиду. Описано типи зв'язку між гліканом та білковим компонентом. Узагальнено дані літератури щодо функцій та ролі глікопротеїнів у живому організмі. Наведено дані щодо середнього вмісту деяких глікопротеїнових компонентів у сироватці крові людини і тварин. Вказано, що порушення обміну глікопротеїнів спричиняє зміни функцій на клітинному, тканинному та системному рівнях. З іншого боку, функціональні зміни окремих систем організму впливають на компонентний склад і вміст глікопротеїнів у крові та тканинах, що має як загальнобіологічне, так і клініко-діагностичне значення.
скачати повний текст статті в форматі PDF
|