Формування м'ясної продуктивності у бугайців різних генотипів абердин-ангуської породи
Є. І. Федорович, Р. В. Каспров, В. В. Федорович, Й. З. Сірацький
Вивчено м'ясну продуктивність та хімічний склад м'яса у чистопородних бугайців української чорно-рябої молочної і абердин-ангуської порід та їх помісей різних генотипів. Встановлено, що із збільшенням умовної частки крові абердин-ангуської породи середньодобові прирости тварин, передзабійна жива маса, маса парної туші, забійна маса, вихід туші і забійний вихід зростали. У м'ясі бугайців різних генотипів співвідношення м'якоті, кісток і сухожилок було різним. Питома вага м'якоті вищого і першого сорту у тварин зростала у зв'язку із збільшенням умовної частки спадковості абердин-ангуської породи. За вмістом у м'ясі білка бугайці української чорно-рябої молочної породи та їх напівкровні помісі переважали 3/4-, 7/8-кровних і чистопородних абердин-ангусів, а за вмістом жиру - навпаки, поступалися їм за цим показником.
скачати повний текст статті в форматі PDF
|