Оксидантний стан організму та чутливість молока до окиснення при згодовуванні високопродуктивним коровам насіння ріпаку
О. Й. Цісарик
Включення до раціонів високопродуктивних дійних корів розмеленого повноскладового насіння ріпаку безерукового низькоглюкозинолатного в дозі 1,2 кг/добу зумовило посилення системи антиоксидантного захисту, що проявилось у підвищенні активності глютатіонпероксидази в еритроцитах і плазмі крові та зниженні вмісту проміжних і кінцевих продуктів пероксидного окиснення ліпідів. При згодовуванні дійним коровам ріпакового насіння у вказаній кількості спостерігалась тенденція до підвищення секреторної активності молочної залози. Молоко, отримане від корів, до складу раціонів яких входило насіння ріпаку, відзначалось вищою стійкістю до окиснення.
скачати повний текст статті в форматі PDF
|