Вплив співвідношення крохмалю і цукру в раціоні корів та додавання бікарбонату натрію на утворення ЛЖК у рубці
І. М. Ткач
Досліджували вплив утримання лактуючих корів середньої продуктивності на раціонах з різним співвідношенням крохмалю і цукру та введення до їх складу бікарбонату натрію у кількості 1 % сухої речовини.
За додавання бікарбонату натрію у вмісті рубця зростала концентрація ЛЖК, що свідчить про ефективнішу ферментацію вуглеводів. Добавка соди знижувала в рубці корів, що отримували раціон з більшою кількістю крохмалю, відносну кількість пропіонату і не впливала на концентрацію пропіонату у вмісті рубця корів, що отримували раціон з більшою кількістю цукру. У вмісті рубця корів, що отримували раціони з добавкою соди зростала кількість ізовалеріанової та ізомасляної кислот. Показник рН вмісту рубця корів, що отримували добавку соди підвищувався від 6,6-6,7 до 6,9-7,1.
скачати повний текст статті в форматі PDF
|