Метаболізм азотових сполук у рубці корів при збільшенні в раціоні кількості важкорозщеплюваного протеїну
І. В. Невоструєва, І. В. Вудмаска
Наведено результати дослідження впливу екструдованих ріпакового шроту, соняшникової макухи та соєвого шроту на ферментацію у рубці корів. Встановлено, що підвищення споживання важкорозщеплюваного в рубці протеїну з 28,5-29,7 % до 39,6-43,6 % знижувало у вмісті рубця рівень вільних амінокислот, небілкового, амінного і амонійного азоту. Згодовування коровам екструдованої соняшникової макухи зменшувало утворення у рубці пропіонової кислоти, а згодовування соєвого шроту - масляної кислоти. Усі досліджувані раціони знижували рівень розгалужених жирних кислот. Екструдовані корми знижували протеолітичну і амілолітичну активність у вмісті рубця корів і не впливали на целюлозолітичну активність.
скачати повний текст статті в форматі PDF
|