Загальний вміст ліпідів та їх жирнокислотний склад у скелетних м'язах коропа, вирощуваного у ставі з підвищеною концентрацією йоду у воді
В. Б. Петрів, І. І. Грициняк, В. Г. Янович
Вивчено вплив йоду при підвищенні його концентрації у воді ставу, шляхом внесення у воду КІ та КІО3 в кількості відповідно 0,1 і 0,13 г/м3, на загальний вміст ліпідів та їх жирнокислотний склад у скелетних м'язах дволіток коропа. Виявлено вірогідно менший відносний вміст олеїнової і пальмітинової кислот та більший відносний вміст стеаринової та ліноленової кислот та деяких мінорних поліненасичених жирних кислот ліпідів скелетних м'язів риб, вирощених у воді з підвищеною концентрацією йоду, порівняно до їх вмісту у загальних ліпідах риб контрольної групи, вирощених у воді без збагачення йодом.
скачати повний текст статті в форматі PDF
|