Вплив збагаченого ліпідами сорбенту на активність ферментів слизової оболонки 12-палої кишки курей-несучок
Ю. Я. Пасічна, А. В. Гунчак, І. Б. Ратич, Б. Я. Кирилів
У статті представлено дані щодо впливу збагаченого ліпідами сорбенту (перліту) у кількостях 1,5 % і 3 % на протеїназну, амілолітичну, ліполітичну активності та активність лужної фосфатази слизової оболонки 12-палої кишки курей-несучок. Встановлено, що ці зміни залежали від дози сорбенту та кількості жиру, що поступали до організму птиці з кормом. Згодовування курям 1,5 % збагаченого ліпідами перліту меншою мірою впливало на активність гідролітичних ферментів, ніж додавання до корму перліту у кількості 3 %. У слизовій оболонці 12-палої кишки курей, що отримували добавку 3 % сорбенту збагаченого ліпідами протеїназна активність збільшувалась на 81,0 % (р < 0,01), ліполітична - на 69,6 % (р < 0,01), а активність лужної фосфатази - на 29,16 %, порівняно з птицею контрольної групи. Яєчна продуктивність у курей цієї групи була на 15,18 % вищою, ніж у курей контрольної групи.
скачати повний текст статті в форматі PDF
|