Динаміка показників хімічного та жирнокислотного складу молока кролематок впродовж лактації та його вплив на ріст і розвиток кроленят
Я. В. Лесик
У статті наведенні дані досліджень хімічного складу молока кролематок породи сірий велетень впродовж лактації на 20-, 45- та 75-ту доби. Встановлено, що на 75-ту добу лактаційного періоду кількість молока зменшувалася, а вміст сухої речовини, жиру, СЗМЗ і білка підвищувався відповідно на 13,4, 10,1, 3,3 і 4,3 % порівняно до 20-добового періоду. Відзначено незмінний жирнокислотний склад молока кролематок протягом лактації з високим рівнем олеїнової, лінолевої, пальмітинової і капринової жирних кислот.
Кроленята, які споживали молоко кролематок впродовж 90-добового періоду характеризувалися вищими на 17 % показниками маси тіла і розвитку організму у віці 120 діб порівняно з аналогами, які утримувалися на підсосі короткий (30-добовий) період.
скачати повний текст статті в форматі PDF
|