М'ЯСНА ПРОДУКТИВНІСТЬ БУГАЙЦІВ УКРАЇНСЬКОЇ ЧОРНО-РЯБОЇ МОЛОЧНОЇ ПОРОДИ
І. В. Новак
Вивчено забійні якості, морфологічний склад туш, хімічний склад і енергетичну цінність внутрішніх органів та м'яса бугайців української чорно-рябої молочної породи у 6-, 12- і 15-місячному віці. Встановлено, що у всі вікові періоди бугайці добре росли, розвивалися і мали високі показники живої маси. З віком тварин маса туші, вихід туші, забійна маса, забійний вихід і маса внутрішнього жиру збільшувалися і у 15-місячних бугайців вони становили відповідно 223,97 кг, 58,63 %, 226,44 кг, 59,28 % і 2,47 кг, а вміст м'якоті, кісток і сухожилок у півтуші - 78,65; 19,7 і 1,65 %. У внутрішніх органах і найдовшому м'язі спини вміст сухої речовини, жиру і калорійність з віком тварин збільшувалися, вміст золи змінювався незначно, а вміст вологи і білка - знижувалися (виняток - білок у серці та легенях).
скачати повний текст статті в форматі PDF
|