ПЛИВ ДОБАВКИ ДО РАЦІОНУ КОРІВ БІКАРБОНАТУ НАТРІЮ НА ФЕРМЕНТАТИВНІ ПРОЦЕСИ В РУБЦІ
І. М. Ткач, І. В. Вудмаска, В .Г. Стояновський
У вмісті рубця корів, що отримували раціон з підвищеною кількістю концентрованих кормів виявлено зниження концентрації білкового азоту, яке, враховуючи меншу концентрацію аміаку, пов'язане з пригніченням гідролізу протеїну кормів, що викликано зростанням у вмісті рубця корів концентрації лактату і, відповідно, зниженням рН. Добавка до раціону бікарбонату натрію нормалізувала показник рН та активізувала синтез мікробного білка у рубці. При збільшення в раціоні корів частки неструктурних вуглеводів у вмісті рубця зростала кількість триацилгліцеролів і знижувалася кількість моноацил-гліцеролів, диацилгліцеролів і вільних жирних кислот. Добавка до раціону бікарбонату натрію значно зменшувала цей вплив.
Згодовування коровам концентратного раціону без соди, порівняно до сінажного раціону, знижувало жирність молока з 3,74 % до 3,04 %. Введення до раціону корів, які утримувались на концентратному раціоні, бікарбонату натрію у кількості 1 % від сухої речовини попереджувало зниження вмісту жиру в молоці, який у цієї групи тварин складав 3,78 % .
скачати повний текст статті в форматі PDF
|