ЖИРНОКИСЛОТНИЙ СПЕКТР ЛІПІДІВ ЖОВТКА ЯЄЦЬ КУРЕЙ ЗА ЗГОДОВУВАННЯ ЦІЛЬНОГО ЗЕРНА ПАЙЗИ В РАЦІОНІ
О. І. Заяць, С. О. Вовк
Вивчено жирнокислотний склад ліпідів зерна пайзи вітчизняного сорту "Надія". Наведено дані стосовно впливу згодовування різної кількості цільного зерна пайзи у комбікормі несучих курей на жирнокислотний склад ліпідів жовтка яєць. Жирнокислотний склад жовтка яєць птиці представлений такими насиченими високомолекулярними жирними кислотами (ВЖК): каприловою, капроновою, лауриновою, міристиновою, пентадекановою, пальмітиновою та стеариновою. Ненасичені жирні кислоти жовтка яєць курей представлені мононенасиченими (пальмітоолеїновою та олеїновою) і поліненасиченими (лінолевою, ліноленовою та арахідоновою). У результаті встановлено домінування ненасичених жирних кислот над насиченими.
скачати повний текст статті в форматі PDF
|