ВПЛИВ СЕЗОНУ НА АКТИВНІСТЬ СИСТЕМИ АНТИОКСИДАНТНОГО ЗАХИСТУ У ПЕЧІНЦІ І СКЕЛЕТНИХ М'ЯЗАХ БІЛОГО АМУРА (CTENOPHARYNGODON IDELLA)
Н. П. Олексюк, Б. М. Куртяк, В. Г. Янович
Наведені дані про вміст продуктів перекисного окиснення ліпідів (ПОЛ) ? дієнових кон'югатів, гідроперекисів і малонового діальдегіду та активність антиоксидантних ферментів ? супероксиддисмутази, глутатіонпероксидази і каталази у печінці та скелетних м'язах білого амура (Ctenopharyngodon idella) у різні пори року. Встановлено, що у літній період активність супероксиддисмутази та глутатіонпероксидази у досліджуваних тканинах білого амура вища, а вміст продуктів ПОЛ ? нижчий, ніж у зимовий період. Виявлено високу активність каталази у печінці білого амура в кінці зимового періоду. Припускається, що у риб активація перекисного окиснення ліпідів спрямована на підтримку у їх тканинах високого рівня кисню, необхідного для аеробного метаболізму у зимовий період.
скачати повний текст статті в форматі PDF
|