ВПЛИВ СПІВВІДНОШЕННЯ СТРУКТУРНИХ І НЕСТРУКТУРНИХ ВУГЛЕВОДІВ У РАЦІОНІ КОРІВ НА ПОКАЗНИКИ АЗОТНОГО ОБМІНУ І УТВОРЕННЯ ЛЖК У РУБЦІ
І. М. Ткач, Н. В. Голова, І. В. Вудмаска
Заміна в раціоні корів частини клітковини неструктурними вуглеводами, шляхом зменшення кількості грубих кормів (з 8 кг до 6 кг) та збільшення кількості концентратів (з 3 кг до 4 кг) і меляси (з 0,3 кг до 0,8 кг), посилює синтез мікробного білка в рубці завдяки кращому енергетичному забезпеченню синтетичних процесів. У вмісті рубця корів зростала загальна концентрація летких жирних кислот і знижувалося ацетат:пропіонатне співвідношення. У корів, яким згодовували дослідний раціон, підвищувалися надої (з 17,25 кг до 18,73 кг) при незначному зниженні вміст жиру в молоці (з 3,48 % до 3,31 %).
скачати повний текст статті в форматі PDF
|