ВПЛИВ ЕКСТРУЗІЇ ЗЕРНОВИХ КОРМІВ І ОБРОБКИ ФОРМАЛЬДЕГІДОМ СОНЯШНИКОВОЇ МАКУХИ НА ФЕРМЕНТАЦІЙНІ ПРОЦЕСИ У РУБЦІ КОРІВ
І. В. Невоструєва, Г. М. Галяс, І. В. Вудмаска
При згодовуванні коровам раціонів з екструдованою ячмінно-пшеничною дертю, кількість білкового азоту у вмісті рубця збільшувалася за рахунок посилення синтезу мікробного білка, а при згодовуванні раціонів з обробленою формальдегідом соняшниковою макухою - внаслідок захисту наявного у макусі протеїну. Екструзія ячмінно-пшеничної дерті не впливала на ліпідний склад вмісту рубця, а обробка формальдегідом - захищала наявні у складі соняшникової макухи ліпіди від гідролізу у рубці. Середньодобові надої корів при згодовуванні обох досліджуваних раціонів зростали на 11%.
скачати повний текст статті в форматі PDF
|