ІЗОМЕРНИЙ СКЛАД ЖИРНИХ КИСЛОТ МОЛОКА КОРІВ ПРИ ЗАМІНІ ЧАСТИНИ КЛІТКОВИНИ РАЦІОНУ ЦУКРОМ
О. В. Голубець, І. В. Вудмаска
Зниження у раціоні корів співвідношення структурні:неструктурні вуглеводи, за рахунок заміни частини грубих кормів мелясою, стимулювало синтез коротко- та середньоланцюгових жирних кислот молочною залозою.
У молоці корів, які отримували раціон з більшою кількістю меляси, зростав вміст транс10-18:1 і транс11-18:1 жирних кислот, тоді як кількість дієнових кон'югатів лінолевої кислоти змінювалася незначно.
Зменшення на 10 % кількості клітковини і збільшення на 20 % кількості цукру в раціоні корів позитивно вплинуло на молочну продуктивність і підвищило вихід молочного білка та жиру.
скачати повний текст статті в форматі PDF
|