Формування м'ясної продуктивності у бугайців поліського внутрішньопородного типу української чорно-рябої молочної породи
Є. І. Федорович, Й. З. Сірацький,О. І. Костенко, В. В. Федорович, О. В. Бойко
У бугайців поліського внутрішньопородного типу української чорно-рябої молочної породи вивчено ріст живої маси, лінійний ріст промірів статей тіла та формування м'ясної продуктивності залежно від віку тварин. Встановлено, що бугайці у всі вікові періоди гармонійно розвивалися як за живою масою, так і за промірами статей тіла. Вони характеризувалися компактною будовою тіла, мали широкий і глибокий тулуб, добре розвинену грудну клітку, виповнену задню третину тулуба, характерну для тварин з міцною конституцією і потенційно високою м'ясною продуктивністю. Передзабійна жива маса у 15-місячних бугайців становила 366,40 кг, маса туші - 21, 49 кг, маса внутрішнього жиру - 2,43 кг, забійна маса - 217,2 кг, вихід туші - 58,61 %, забійний вихід - 59,27 % і вихід м'якоті на 1 кг кісток - 3,68 кг.
скачати повний текст статті в форматі PDF
|