Вплив великих доз рибофлавіну, який вводиться in ovo, на несучість курей та виведення курчат-бройлерів
К. Глодек, М. В. Ліс, Б. Плитич, А. Мазур, Й. В. Нєдзюлка
Мета роботи - дослідити наслідки введення рибофлавіну in ovo на розвиток ембріонів курчат та показники їх продуктивності. Визначено його вплив у великих дозах (0, 300, 1,500 and 3,000 ?g/яйце n = 1,200 яєць курчат-бройлерів лінії Росс 308) на виведення курчат (0 чи 6 день інкубації) і їх ріст під час вигодовування. Доведено, що введення рибофлавіну до початку інкубації спричинило зростання загибелі ембріонів на ранніх стадіях ембріогенезу. Використання 3,000 µg/яйце рибофлавіну знизило показники відгодівлі. Підсумовуючи наведені дані, припускаємо, що введення рибофлавіну in ovo впливає на вивід курчат і деякі аспекти метаболізму. Необхідні подальші дослідження, щоб пояснити роль рибофлавіну у ембріогенезі курчат.
скачати повний текст статті в форматі PDF
|