Ветеринарно-санітарна оцінка вмісту техногенних речовин у молоці та молочних продуктах
В. О. Величко
У статті доведено, що несприятлива техногенна ситуація в окремих регіонах України зумовлена порушеннями вимог при внесенні добрив, обробки рослин отрутохімікатами, неконтрольованими та надмірними викидами промислових підприємств і автотранспорту, техногенними аваріями та іншими шкідливими чинниками. Як наслідок цього в атмосферу і ґрунт попадають сполуки свинцю, ртуті, кадмію, стронцію та інших важких металів. Із забруднених води і ґрунтів токсичні речовини трансформуються в рослини (корми) та організм тварин і продукти харчування, зокрема молоко. Крім того, токсичні речовини впливають на показники клінічного стану, напруженість процесів обміну речовин в організмі тварин, на зміни фізіолого-біохімічних показників. Показано, що постійний ветеринарно-санітарний контроль і оцінка виробленої продукції тваринництва за умов погіршення екологічної ситуації і запобігає зниженню якості та технологічної придатності сировини і продуктів харчування.
скачати повний текст статті в форматі PDF
|