Порівняння інтенсивності окиснення глюкози лініями пухлинних клітин за дії екстрактів лікарських рослин
Н. П. Шемедюк, В. І. Буцяк
Порівнювали інтенсивність процесу окиснення глюкози, використовуючи дві пухлинні лінії клітин: MDA-MB-231, 4Т1. Клітини культивувались у середовищі з екстрактами лікарських рослин: POTENTILLA ERECTA, SOPHORA JAPONICA, CHELIDONIUM MAJUS. У культурах пухлинних клітин відбувається гальмування утилізації глюкози за дії екстрактів перстачу прямостоячого, софори японської, чистотілу звичайного та відповідно проліферативної активності клітин за дії певних досліджуваних концентрацій.
Отриманий результат впливу екстрактів зумовлений тим, що досліджувані рослини володіють антиоксидантними властивостями - нейтралізують вільнорадикальні процеси у пухлинних клітинах, а отже, мають вплив на процеси канцерогенезу. Сапоніни, флавоноїди здатні до інгібування сульфгідрильних комплексів цистеїну, який входить до активних центрів ферментів, пригнічують активність ферментних систем аеробного і анаеробного окиснення, швидкість поділу та синтезу білків у пухлинних клітинах.
скачати повний текст статті в форматі PDF
|