Зміни вмісту токоферолу і продуктів ПОЛ у печінці курей та їх ембріонів залежно від рівня каротиноїдів у раціоні
О. І. Дух, С. О. Вовк
Встановлено, що між рівнем каротиноїдів у раціоні племінних курей у репродуктивний період і вмістом токоферолу та продуктів ПОЛ як у їх печінці, так і печінці ембріонів, існує тісний корелятивний зв'язок. Зокрема підвищення рівня каротиноїдів в комбікормі курей із 0,92 мг до 3,68 мг на голову на добу в період інтенсивної яйцекладки знижує рівень МДА і дієнових кон'югатів, а також незначно підвищується вміст токоферолу як у печінці дорослої птиці, так і в печінці ембріонів перед їх вилупленням, що є важливим біохімічним механізмом у плані профілактики виникнення оксидативного стресу в добових курчат.
скачати повний текст статті в форматі PDF
|