Біологічна дія поліненасичених n-3 жирних кислот в організмі людини та основні джерела забезпечення їх потреби
І. І. Грициняк, К. Б. Смолянінов, І. В. Вудмаска, Д. О. Янович, В. В. Іваняк, Г. М. Галяс
У статті узагальнено літературні дані про біохімічні механізми дії поліненасичених жирних кислот родини n-3 в організмі людини і показано їх роль у попереджені серцево-судинних захворювань. Розглянуто основні джерела та шляхи надходження n-3 поліненасичених жирних кислот до дієти людини та оптимальні потреби та співвідношення між окремими жирними кислотами цієї родини - ейкозапентаєновою та докозагексаєновою. На основі результатів досліджень авторів робиться висновок про важливе значення не тільки риб'ячого жиру, отриманого з морських та океанічних риб, але і м'яса ставових риб, вирощуваних в рибоводних господарствах Україні у забезпеченні потреби людей у n-3 поліненасичених жирних кислотах.
скачати повний текст статті в форматі PDF
|