Ліпопротеїни сперми бугая за додавання антиоксидантів у розріджувач
С. Й. Кава, І. М. Яремчук, Д. Д. Остапів
Вивчали формування ліпопротеїнових комплексів у спермі бугая при розрідженні еякулятів середовищем з антиоксидантами. Встановлено, що еякуляти піддослідних бугаїв характеризуються об'ємом 4,3±0,18 мл, концентрацією 1,09±0,11 х 109 /мл сперміїв та їх рухливістю 7,4±0,16 бали, містять білок-ліпідні комплекси, які представлені хіломікронами 26,9±1,93 % та ліпопротеїнами різної щільності: дуже низької - 10,4±0,44 %, низької - 18,3±1,84 %, високої - 17,1±1,09 % та дуже високої - 26,8±1,94 %. Розрідження еякулятів лактозо-жовтково-гліцериновим розріджувачем призводить до утворення макромолекул ліпопротеїнів з низькою електрофоретичною рухливістю. Відновлена форма глутатіону і аскорбінова кислота у складі розріджувача еякулятів сприяють формуванню ліпопротеїнових комплексів зі збільшенням розміру їх молекул і зниженням електрофоретичної рухливості та забезпечують захист від руйнування в процесі інкубування сперми.
скачати повний текст статті в форматі PDF
|