Видові особливості ліпідного складу та вмісту продуктів перекисного окиснення ліпідів у тканинах печінки і жовтків яєць індиків та гусей
А. В. Гунчак, В. О. Кисців, І. Б. Ратич
У результаті дослідження видових особливостей ліпідного обміну в індиків та гусей встановлено, що концентрація загальних ліпідів печінки індиків була вищою у 1,9 раза, ніж у гусей, а у жовтку яєць - приблизно однаковою. У складі загальних ліпідів печінки індиків був більшим як відносний, так і абсолютний вміст моно- і диацилгліцеролів, вільного холестеролу і абсолютний вміст фосфоліпідів, неетерифікованих жирних кислот та триацилгліцеролів, ніж у гусей. У жовтках індичих яєць, порівняно з гусячими, був вищий рівень вільного холестеролу, триацилгліцеролів, ефірів холестеролу і меншим - фосфоліпідів та моно- і диацилгліцеролів. Дослідженнями вмісту продуктів перекисного окиснення ліпідів показано, що в печінці індиків перевищував рівень гідроперекисів ліпідів та ТБК-активних речовин, а у жовтках яєць - лише рівень ТБК-активних продуктів, у порівнянні з гусьми.
скачати повний текст статті в форматі PDF
|