Інститут біології тварин ГоловнаКонтактна інформація
in English

Особливості хімічного складу і біологічної цінності молока овець

П. В. Стапай, Л. Р. Бурда

У статті узагальнено дані літератури і результати власних досліджень щодо хімічного і біохімічного складу молока овець, корів і кіз. Показано, що молоко овець відзначається вищим вмістом усіх його компонентів у порівнянні з молоком корів і кіз. У результаті цього калорійність овечого молока є майже у двічі вищою в порівнянні з молоком корів і кіз. За вмістом насичених і мононенасичених жирних кислот овече молоко займає проміжне місце. Характерною особливістю овечого молока є високий вміст поліненасичених жирних кислот. У порівнянні з козячим молоком їх є на 30 % більше, а у порівнянні з коров'ячим - на 39 %. Овече молоко також характеризується меншим вмістом насичених середньоланцюгових жирних кислот С12:0, С14:0 і С16:0. У сумі кількість цих кислот є менша, ніж у молоці корів та кіз.

скачати повний текст статті в форматі PDF

Біологія тварин

Біологія тварин Том 8,
№ 1-2, 2006р

Біологія тварин Том 9,
№ 1-2, 2007р

Біологія тварин Том 10,
№ 1-2, 2008р

Біологія тварин Том 11,
№ 1-2, 2009р

Біологія тварин Том 12,
№ 1, 2010р

Біологія тварин Том 12,
№ 2, 2010р

Правила оформлення статей

Науково-технічний бюлетень

Науково-технічний бюлетень Том 9, № 1-2, 2008р

Науково-технічний бюлетень Том 9, № 3, 2008р

Науково-технічний бюлетень Том 10, № 1-2, 2009р

Науково-технічний бюлетень Том 11, № 1, 2010р

Науково-технічний бюлетень Том 11, № 2-3, 2010р

Правила оформлення статей

Посилання