Видові особливості ліпідного та жирнокислотного складу тканин печінки і жовтків яєць у перепілок та курей-несучок
В. О.Кисців, І. Б Ратич., Ф. Боровєц, Б. Я.Кирилів, Л. В Андреєва
У результаті досліджень видових особливостей ліпідного та жирнокислотного складу тканин печінки і жовтків яєць у перепілок та курей-несучок встановлено, що у перепелів і курей концентрація загальних ліпідів у печінці була приблизно однаковою, а в жовтку перепелів на 20,96 % меншою. У складі загальних ліпідів печінки перепелів відносний вміст фосфоліпідів, моно- і диацилгліцеролів є меншим, а триацилгліцеролів більшим, ніж у печінці курей. У жовтку перепелиних яєць був вищим вміст триацилгліцеролів і меншим - вільного холестеролу. У складі ліпідів печінки перепелів серед насичених жирних кислот був вищим рівень: пальмітинової кислоти, а ненасичених - олеїнової і ліноленової кислот. У печінці курей спостерігався вищий рівень стеаринової, лінолевої та арахідонової кислот. У ліпідах жовтка перепелів відзначено вищий відносний вміст насичених та поліненасичених жирних кислот. Рівень олеїнової кислоти був вищим у жовтку курей.
Таким чином, як видно з отриманих даних існує чітка видова специфіка ліпідного і жирнокислотного складу тканин печінки і жовтків яєць перепелів і курей, яка зумовлена різною інтенсивністю росту, терміном інкубації яєць, віком статевого дозрівання.
скачати повний текст статті в форматі PDF
|