Інститут біології тварин ГоловнаКонтактна інформація
in English

Видові особливості ліпідного та жирнокислотного складу тканин печінки і жовтків яєць у перепілок та курей-несучок

В. О.Кисців, І. Б Ратич., Ф. Боровєц, Б. Я.Кирилів, Л. В Андреєва

У результаті досліджень видових особливостей ліпідного та жирнокислотного складу тканин печінки і жовтків яєць у перепілок та курей-несучок встановлено, що у перепелів і курей концентрація загальних ліпідів у печінці була приблизно однаковою, а в жовтку перепелів на 20,96 % меншою. У складі загальних ліпідів печінки перепелів відносний вміст фосфоліпідів, моно- і диацилгліцеролів є меншим, а триацилгліцеролів більшим, ніж у печінці курей. У жовтку перепелиних яєць був вищим вміст триацилгліцеролів і меншим - вільного холестеролу. У складі ліпідів печінки перепелів серед насичених жирних кислот був вищим рівень: пальмітинової кислоти, а ненасичених - олеїнової і ліноленової кислот. У печінці курей спостерігався вищий рівень стеаринової, лінолевої та арахідонової кислот. У ліпідах жовтка перепелів відзначено вищий відносний вміст насичених та поліненасичених жирних кислот. Рівень олеїнової кислоти був вищим у жовтку курей.

Таким чином, як видно з отриманих даних існує чітка видова специфіка ліпідного і жирнокислотного складу тканин печінки і жовтків яєць перепелів і курей, яка зумовлена різною інтенсивністю росту, терміном інкубації яєць, віком статевого дозрівання.

скачати повний текст статті в форматі PDF

Біологія тварин

Біологія тварин Том 8,
№ 1-2, 2006р

Біологія тварин Том 9,
№ 1-2, 2007р

Біологія тварин Том 10,
№ 1-2, 2008р

Біологія тварин Том 11,
№ 1-2, 2009р

Біологія тварин Том 12,
№ 1, 2010р

Біологія тварин Том 12,
№ 2, 2010р

Правила оформлення статей

Науково-технічний бюлетень

Науково-технічний бюлетень Том 9, № 1-2, 2008р

Науково-технічний бюлетень Том 9, № 3, 2008р

Науково-технічний бюлетень Том 10, № 1-2, 2009р

Науково-технічний бюлетень Том 11, № 1, 2010р

Науково-технічний бюлетень Том 11, № 2-3, 2010р

Правила оформлення статей

Посилання