ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ВМІСТУ ХРОМУ У ҐРУНТІ, ВОДІ, РОСЛИННИХ КОРМАХ РАЦІОНУ ВРХ ЇХ КРОВІ І МОЛОЦІ У ГОСПОДАРСТВАХ РІЗНИХ БІОГЕОХІМІЧНИХ ПРОВІНЦІЙ
Є. О. Дзень, Ю. Р. Олійник, О. В. Слипанюк, Ю. Т. Салига
У статті наведені результати досліджень концентрації хрому у ґрунті, воді, рослинних кормах, що використовуються у годівлі великої рогатої худоби, у їх крові та молоці в господарствах Львівської, Івано-Франківської, Волинської, Тернопільської, Закарпатської, Вінницької та Хмельницької областей різних біогеохімічних провінцій. Встановлені суттєві зональні різниці у рівні цього елемента у відібраних зразках. Найвищий рівень хрому у ґрунті, сіні і молоці виявлені у господарствах різних районів Івано-Франківської області, а у воді і крові у господарстві Горохівського району Волинської області (поліська біогеохімічна провінція).
Ключові слова: ВРХ, ХРОМ, ҐРУНТ, ВОДА, КОРМИ, КРОВ, МОЛОКО, БІОГЕОХІМІЧНІ ПРОВІНЦІЇ
скачати повний текст статті в форматі PDF
|