ВПЛИВ ДАТИ ЗБОРУ УРОЖАЮ І БАКТЕРІАЛЬНО-ФЕРМЕНТНИХ ДОБАВОК НА ХІМІЧНІЙ СКЛАД ТА АЕРОБНУ СТАБІЛЬНІСТЬ СИЛОСУ СОРГО
Й. Б. Пис, Ф. Боровєц, В. Влізло
Метою проведення дослідів було визначення результату впливу дати збору урожаю і бактеріально-ферментних добавок на хімічній склад та аеробну стабільність силосу сорго. Дата збору урожаю не впливала (P < 0.05) на хімічний склад та аеробну стабільність свіжого силосу сорго. Додавання препаратів, що використовуються, незалежно від дати збору урожаю, підвищило якість ферментації та аеробну та опірність аеробному псуванню силосів сорго. Найвищий (P < 0.05) рівень загального білка виявлено в силосах SI-D і SI-P, в той час як найвищий вміст вуглеців крохмалю і розчинних у воді карбонатгідратів спостерігався в силосах SII, SII-D і SII-P. Найвища опірність до аеробного псування була характерна для силосів, виготовлених з додаванням суміші бактерій Lactobacillus buchneri, Pediococcus acidilactici з целюлозою і геміцелюлози.
скачати повний текст статті в форматі PDF
|