ХІМІЧНИЙ СКЛАД І АЕРОБНА СТАБІЛЬНІСТЬ СИЛОСУ ЗЕРНА КУКУРУДЗИ З ВИСОКИМ ВМІСТОМ ВОЛОГИ ВИГОТОВЛЕНОГО З БАКТЕРІАЛЬНИМИ АБО ХІМІЧНИМИ ДОБАВКАМИ
Й. Б. Пис, А. Карповіч, Ф. Боровєц, І. Б. Ратич
Метою проведення досліду було визначити вплив бактеріальних інокулянтів або хімічні способи збереження якості бродіння, поживну цінність, і аеробну стабільності силосів зерна кукурудзи з високим вмістом вологи. Найнижча (р < 0,05) деградація загального і справжнього білка, розчинних у воді вуглецю і крохмалю була характерна для силосів MK і МЕ. Найвищий вміст молочної кислоти в загальному органічному співвідношенні кислот виявлено в силосах M0, що відповідає найнижчій опірності до аеробного псування силосів.
Найнижчий (P > 0.05) вміст етанолу і аміаку був отримано при силосуванні зерна кукурудзи з високим вмістом вологи з мурашиною, пропріоновою кислотами та форміатом амонію. У силажі не отримано масляної кислоти. Найдовший період аеробної стабільності (163 год) спостерігався в силосів МЕ.
скачати повний текст статті в форматі PDF
|