ВЕЛИЧИНА ВОДНЕВОГО ПОКАЗНИКА ТА КОНЦЕНТРАЦІЯ ЛЕТКИХ ЖИРНИХ КИСЛОТ У ВМІСТІ РУБЦЯ КОРІВ ПРИ ФЕРМЕНТАЦІЇ СИЛОСУ (IN VITRO) З РІЗНИМ РІВНЕМ РОЗЩЕПЛЮВАНОГО В РУБЦІ ПРОТЕЇНУ
В. В. Дубінський
У статті представлені результати досліджень впливу силосу злакового різнотрав'я з різним вмістом розщеплюваного в рубці протеїну на ферментативні процеси у рубці корів in vitro, зокрема величини водневого показника та концентрації летких жирних кислот. Установлено, що силос з низьким вмістом розщеплюваного в рубці протеїну (40,9 % від сирого протеїну) порівняно з контрольними пробами, у яких рівень цього протеїну був вищим (48,2 % від сирого протеїну), впродовж 28-добового експериментального періоду спричиняє вірогідне зростання концентрації летких жирних кислот та зниження рівня водневого показника.
Ключові слова: КОРОВИ, ШТУЧНИЙ РУБЕЦЬ, РОЗЩЕПЛЮВАНИЙ В РУБЦІ ПРОТЕЇН, СИЛОС, ЛЕТКІ ЖИРНІ КИСЛОТИ, рН.
скачати повний текст статті в форматі PDF
|