ЖИРНОКИСЛОТНИЙ СКЛАД МОЛОКА ОВЕЦЬ УКРАЇНСЬКОЇ ГІРСЬКОКАРПАТСЬКОЇ ПОРОДИ ПРИ ВИПАСАННІ НА ПОЛОНИННИХ ТА НИЗИННИХ ПАСОВИЩАХ
Л. Р. Бурда
У статті представлено дані про жирнокислотний склад молока овець української гірськокарпатської породи за умов низинного і полонинного утримання. Показано, що в молоці овець є 42 жирні кислоти з довжиною ланцюга від С4 до С24, з парною і непарною кількістю карбонів, а також розгалужені жирні кислоти - ізо- та антеізо- та кислоти цис- форми і транс- конфігурації. Кількість насичених жирних кислот становить - 62,76-68,41 %, а ненасичених - 30,69-36,33 %, в тому числі мононенасичених - 25,61-31,77 %. Показано, що за умов полонинного утримання у молочному жирі зростає кількість ненасичених жирних кислот, причому в основному за рахунок мононенасичених жирних кислот, зокрема олеїнової (цис-9 С18:1) та меншого вмісту середньоланцюгових жирних кислот - лауринової, міристинової та пальмітинової.
Ключові слова: МОЛОКО, ВІВЦЕМАТКИ, ЖИРНІ КИСЛОТИ, БІОГІДРОГЕНІЗАЦІЯ, УМОВИ УТРИМАННЯ.
скачати повний текст статті в форматі PDF
|