ЛІПІДНИЙ СКЛАД ПЛАЗМИ КРОВІ, ПЕЧІНКИ І ЯЙЦЕПРОВОДУ КУРЕЙ-НЕСУЧОК ЗА РІЗНОГО РІВНЯ ВІТАМІНУ Д3 У РАЦІОНІ
В. Ю. Гудима, В .В. Іваняк, В. Г. Янович
Наведені дані про вплив різного рівня вітаміну Д3 (1250, 2500, 3750 ІО/кг комбікорму) на загальний вміст ліпідів і відносний вміст окремих його класів у крові, печінці і яйцепроводі курей-несучок. Встановлено, що при підвищенні рівня вітаміну Д3 у раціоні ( 3750 ІО/кг) у крові, печінці і яйцепроводі курей-несучок вірогідно збільшується вміст фосфоліпідів і етерифікованого холестеролу, а в яйцепроводі - вміст етерифікованого холестеролу. При дефіциті вітаміну Д3 у раціоні 1250 ІО/кг Д3 у крові, печінці і яйцепроводі курей-несучок зменшується вміст фосфоліпідів і збільшується вміст еретрифікованого холестеролу.
Ключові слова: КУРИ-НЕСУЧКИ, ВІТАМІН Д3, КРОВ, ПЕЧІНКА, ЯЙЦЕПРОВІД, ЛІПІДИ, ФОСФОЛІПІДИ, ХОЛОСТЕРОЛ
скачати повний текст статті в форматі PDF
|