Жирнокислотний склад молочного жиру корів
О. Й. Цісарик, Г. В. Дроник
У статті узагальнені наявні в літературі дані та результати досліджень автора про склад, кількість та властивості жирних кислот молока корів. Представлено нові дані про склад та вміст ненасичених жирних кислот різних позиційних і просторових ізомерних форм у складі молочного жиру. Охарактеризовано вплив на здоров'я людини біологічно активних жирних кислот молока. Проаналізовано сучасні уявлення про регуляцію поглинання попередників та синтез жирних кислот в секреторних клітинах молочної залози. Розглянуто підходи щодо модифікації жирнокислотного складу молочного жиру з метою підвищення його біологічної цінності.
Ключові слова: молочний жир, жирні кислоти, жирнокислотний склад, транс-ізомери, біологічний ефект, модифікація.
скачати повний текст статті в форматі PDF
|