Кріозахисна ефективність вододисперсної форми жиророзчинних вітамінів при додаванні їх у середовища для надшвидкого заморожування ембріонів тварин
М. М. Шаран, І. М. Яремчук
Наведено дані про кріозахисні властивості інсолвіту при додаванні його до середовища для надшвидкого заморожування ембріонів мишей і корів. Встановлено, що введення інсолвіту у середовище для заморожування ембріонів методом вітрифікації у встановлених концентраціях значно "пом'якшує" вплив надшвидкого охолодження на ембріони, що підтверджується високим показником збереження деконсервованих ембріонів (понад 80,0 %) і рівня їх приживлення у реципієнтів (понад 50,0 %).
Ключові слова: кріоконсервування, ембріон, інсолвіт, надшвидке заморожування, вітрифікаційне і еквілібраційне середовище.
скачати повний текст статті в форматі PDF
|