Перетравність поживних речовин корму бугайцями різних генотипів абердин-ангуської породи
Р. В. Каспров, Є. І. Федорович, Й. З. Сірацький
У роботі викладені результати досліджень живої маси чистопородних та помісних (1/2-, 3/4- і 7/8-кровні) бугайців абердин-ангуської породи та чистопородних бугайців української чорно-рябої молочної породи у різні вікові періоди. Вивчено коефіцієнти перетравності поживних речовин корму бугайцями вищеназваних генотипів у 12- та 18-місячному віці.
Встановлено, що помісні бугайці та чистопородні абердин-ангуси у всі вікові періоди (виняток - новонароджені тварини) за показниками живої маси переважали ровесників української чорно-рябої молочної породи, при чому починаючи з 6-місяного віку ця перевага була вірогідною. У них також були вірогідно вищі (P<0,05) коефіцієнти перетравності органічної речовини, сирого протеїну, сирого жиру, сирої клітковини та БЕР.
Ключові слова: бугайці, жива маса, генотип, порода, перетравність, органічна речовина, сирий протеїн, сирий жир, сира клітковина, БЕР.
скачати повний текст статті в форматі PDF
|