Вплив каротиновмісної біомаси дріжджів та ?-каротину на склад мікрофлори та імунний статус щурів
М. В. Камінська, Г. І. Нечай, Н. І. Цепко, Г. В. Колісник
У роботі наведені порівняльні дані про вплив біомаси каротиновмісних дріжджів Phaffia rhodozyma та синтетичного ?-каротину на склад мікрофлори порожнини товстої кишки щурів і показники фагоцитозу за стандартних умов утримання та на фоні, змодельованого тетрахлорметаном, оксидативного стресу. Додавання до раціону щурів 0,5 мг біомаси каротиновмісних дріжджів на голову в день покращувало кількісний та якісний склад мікробоценозу кишечника: позитивно змінилось співвідношення окремих штамів кишкової палички та зменшилась кількість кокових форм. За умов оксидативного стресу застосування біомаси дріжджів стабілізувало склад мікрофлори та приводило його до норми. Застосування ?-каротину не запобігало порушенням у мікробоценозі кишечника. Показники фагоцитозу за умов змодельованого стресу у щурів контрольної та дослідних груп не зазнали достовірних змін.
Ключові слова: біомаса дріжджів, каротин, імунітет, мікрофлора, щурі.
скачати повний текст статті в форматі PDF
|