Інститут біології тварин ГоловнаКонтактна інформація
in English

Екстракт ехінацеї - засіб щодо зниження вмісту важких металів у біотехнологічних процесах з переробки молока

Н.П. Печар, В.І. Буцяк

Ведення сільського господарства у зонах з підвищеним техногенним навантаженням негативно впливає на тваринницьку продукцію, в тому числі і на молоко. Було досліджено протекторний вплив ехінацеї пурпурної щодо вмісту сполук важких металів у сирі та встановлено, що її використання ефективно попереджує нагромадження Плюмбуму, Купруму, Кадмію і Цинку. Таким чином, при використанні екстракту ехінацеї у біотехнологічних процесах виробництва кисломолочного сиру спостерігалось зниження вмісту Кадмію, Купруму і Цинку більш ніж на 50 %, а Плюмбуму виводилось у сироватку 46,79 %. Загалом вміст важких металів у готовому продукті був в межах норми.

Ключові слова: важкі метали, молоко, переробка, забруднення, свинець, кадмій, мідь, цинк, кисломолочний сир, сироватка.

скачати повний текст статті в форматі PDF

Біологія тварин

Біологія тварин Том 8,
№ 1-2, 2006р

Біологія тварин Том 9,
№ 1-2, 2007р

Біологія тварин Том 10,
№ 1-2, 2008р

Правила оформлення статей

Науково-технічний бюлетень
Посилання