Екстракт ехінацеї - засіб щодо зниження вмісту важких металів у біотехнологічних процесах з переробки молока
Н.П. Печар, В.І. Буцяк
Ведення сільського господарства у зонах з підвищеним техногенним навантаженням негативно впливає на тваринницьку продукцію, в тому числі і на молоко. Було досліджено протекторний вплив ехінацеї пурпурної щодо вмісту сполук важких металів у сирі та встановлено, що її використання ефективно попереджує нагромадження Плюмбуму, Купруму, Кадмію і Цинку. Таким чином, при використанні екстракту ехінацеї у біотехнологічних процесах виробництва кисломолочного сиру спостерігалось зниження вмісту Кадмію, Купруму і Цинку більш ніж на 50 %, а Плюмбуму виводилось у сироватку 46,79 %. Загалом вміст важких металів у готовому продукті був в межах норми.
Ключові слова: важкі метали, молоко, переробка, забруднення, свинець, кадмій, мідь, цинк, кисломолочний сир, сироватка.
скачати повний текст статті в форматі PDF
|