Стан антиоксидантної системи та вміст вітамінів А і Е в організмі курей-несучок при додаванні до раціону сорбенту, збагаченого ліпідами
Я. М. Сірко, Л. В. Андреєва, А. В. Гунчак, І. Б. Ратич, Н. П. Олексюк
концентрацію вітамінів А і Е у печінці та жовтку яєць курей-несучок при додаванні сорбенту, збагаченого соняшниковою олією, до складу комбікорму. Встановлено підвищення яєчної продуктивності у курей-несучок при додаванні до їхнього раціону 3 % сорбенту, збагаченого олією, порівняно до курей, яким згодовували 1 % соняшникової олії. Виявлено зниження вмісту продуктів ПОЛ - гідроперекисів ліпідів та малонового діальдегіду - у жовтку яєць та печінці курей несучок при додаванні до раціону сорбенту, збагаченого олією. При додаванні до комбікорму, який згодовували курям-несучкам 3 %
У забезпеченні високої яєчної продуктивності сорбенту, збагаченого ліпідами, підвищується міцність яєчної шкаралупи.
Ключові слова: кури-несучки, сорбент збагачений ліпідами, антиоксидантні ферменти, продукти пол, вітамін А, вітамін Е.
скачати повний текст статті в форматі PDF
|