Перетравлення поживних речовин в шлунково-кишковому тракті корів при зниженні в раціоні кількості розщеплюваного в рубці протеїну
І. В. Невоструєва, І. В. Вудмаска
У статті наведені дані про результати досліджень впливу підвищення споживання коровами нерозщеплюваного в рубці протеїну з 29,7 до 41,2 % за рахунок додавання до раціону екструдованого ріпакового шроту на перетравлення поживних речовин корму. Встановлено, що збільшення кількості нерозщеплюваного протеїну в раціоні корів не вплинуло на синтез мікробного білка в рубці та на інтенсивність ферментації сирої клітковини в рубці та кишечнику. Перетравність протеїну по всьому травному тракті підвищувалась з 65,0 до 70,3 %. Виявлено збільшення надходження загальних ліпідів з рубця в 12-палу кишку та їх перетравлення в кишечнику, зменшення виділення азоту з калом і сечею та збільшення його засвоєння і виділення з молоком.
Ключові слова: корови, рубець, хімус, протеїн, органічна речовина, сирий жир, азот
скачати повний текст статті в форматі PDF
|