Активність антиоксидантної системи в організмі коропа при підвищенні рівня йоду в раціоні і воді
В. Б. Петрів , В. Г. Янович
Наведені дані про вміст продуктів перекисного окиснення ліпідів у плазмі крові і активність антиоксидантних ферментів в еритроцитах крові дворічок лускатих коропів, частина яких вирощувалася у ставі з підвищеним вмістом йоду у воді, внаслідок внесення КІ або КІО3, а частина одержувала комбікорм з добавками вказаних сполук йоду. Встановлено вірогідне зменшення вмісту гідроперекисів ліпідів у плазмі крові коропів які вирощувалися у ставі з підвищеним рівнем йоду у воді і яким згодовували комбікорм з добавкою йоду, а також зменшення вмісту малонового діальдегіду в плазмі крові останніх. При обох способах підвищення споживання йоду в еритроцитах крові коропів вірогідно підвищується активність супероксиддисмутази.
Ключові слова: короп, йод, кров, продукти пол, антиоксидантні ферменти
скачати повний текст статті в форматі PDF
|