Термографічні виміри температури шкаралупи яйця в період інкубації
М. Ліс, Й. Августин,А. Лісова-Ліс, К. Торбус, К. Томжа, Й. Нєдзювка
Температури шкаралупи яйця зростає під час наступних стадій ембріогенезу. Температура зростає найбільше після 10-го дня інкубації. На початкових стадіях інкубації температура шкаралупи яйця нижча ніж температура інкубатора (37,8 ?C) і перевищує цей рівень приблизно на 8 день інкубації. Протягом останніх днів інкубації температура поверхні шкаралупи яйця з живим зародком становила приблизно 39,6 ?C. Короткотривале (15 хвилин) охолодження яєць на 19-тий день мало значний вплив: температура яєчної шкаралупи знизилася порівняно з попередніми днями. Можна припустити, що механізми терморегуляції курчат почниають працювати на останній стадії ембріогенезу. Термографічний метод може бути використаний для моніторингу розвитку ембріонів курчат та ідентифікації загиблих ембріонів на останніх стадіях ембріогенезу.
скачати повний текст статті в форматі PDF
|