Інститут біології тварин ГоловнаКонтактна інформація
in English

Cтан системи антиоксидантного захисту у клітинах кісткового мозку щурів при згодовуванні біомаси дріжджів Phaffia rhodozyma

М. І. Колісник, В. В. Влізло

У статті наведено дані про вплив згодовування біомаси каротиновмісних дріжджів Phaffia rhodozyma та ?-каротину на показники процесів пероксидного окислення ліпідів і активність ферментів системи антиоксидантного захисту у клітинах кісткового мозку щурів. Встановлено, що при введенні у раціон тварин біомаси дріжджів P. rhodozyma у клітинах кісткового мозку знижується активність супероксиддисмутази і каталази та зменшується нагромадження первинних і вторинних продуктів пероксидного окиснення ліпідів. Згодовування щурам ?-каротину появляє неоднозначну дію: у клітинах гранулоцитарно-моноцитарного ряду знижуться вміст тіобарбітуратактивних сполук, але підвищується концентрація дієнових кон'югатів і активність глютатіонпероксидази у еритроїдному ряді клітин.

Ключові слова: кістковий мозок, пероксидне окиснення ліпідів, супероксиддисмутаза, глутатіонпероксидаза, каталаза, ?-каротин, дріжджі Phaffia rhodozyma

скачати повний текст статті в форматі PDF

Біологія тварин

Біологія тварин Том 8,
№ 1-2, 2006р

Біологія тварин Том 9,
№ 1-2, 2007р

Біологія тварин Том 10,
№ 1-2, 2008р

Правила оформлення статей

Науково-технічний бюлетень
Посилання