Cтан системи антиоксидантного захисту у клітинах кісткового мозку щурів при згодовуванні біомаси дріжджів Phaffia rhodozyma
М. І. Колісник, В. В. Влізло
У статті наведено дані про вплив згодовування біомаси каротиновмісних дріжджів Phaffia rhodozyma та ?-каротину на показники процесів пероксидного окислення ліпідів і активність ферментів системи антиоксидантного захисту у клітинах кісткового мозку щурів. Встановлено, що при введенні у раціон тварин біомаси дріжджів P. rhodozyma у клітинах кісткового мозку знижується активність супероксиддисмутази і каталази та зменшується нагромадження первинних і вторинних продуктів пероксидного окиснення ліпідів. Згодовування щурам ?-каротину появляє неоднозначну дію: у клітинах гранулоцитарно-моноцитарного ряду знижуться вміст тіобарбітуратактивних сполук, але підвищується концентрація дієнових кон'югатів і активність глютатіонпероксидази у еритроїдному ряді клітин.
Ключові слова: кістковий мозок, пероксидне окиснення ліпідів, супероксиддисмутаза, глутатіонпероксидаза, каталаза, ?-каротин, дріжджі Phaffia rhodozyma
скачати повний текст статті в форматі PDF
|