Cтан вільнорадикального окиснення й антиоксидантної системи захисту у щурів при згодовуванні дріжджів Phaffia rhodozyma
М. І. Колісник, Н. І. Борецька, Л. І. Сологуб
Наведено дані про вплив біомаси каротиновмісних дріжджів P.rhodozyma на показники процесів пероксидного окислення ліпідів та білків і активність ферментів системи антиоксидантного захисту в печінці, головному мозку та міокарді щурів. Встановлено, що введення у раціон тварин біомаси дріжджів P.rhodozyma проявляє антиоксидантну дію: у печінці, серці та головному мозку знижується рівень дієнових кон'югатів та карбонільних груп білків, підвищується активність супероксиддисмутази у міокарді та глютатіонпероксидази у головному мозку щурів.
Ключові слова: перекисне окиснення ліпідів, окисна модифікація білків, супероксиддисмутаза, глутатіонпероксидаза, каротиноїди, каталаза, астаксантин.
скачати повний текст статті в форматі PDF
|