Обмін жирних кислот у рубці корів за різного вуглеводного складу раціону
І. В. Вудмаска, О. В Голубець, І. М. Ткач, І. В. Невоструєва
Досліджено вплив зміни відношення грубих кормів до концентратів у раціоні корів з 80:20 до 60:40 на склад коротко та довголанцюгових жирних кислот у вмісті рубця.
При згодовуванні коровам раціону з вищим вмістом концентратів у вмісті рубця виявлено більшу кількість пропіонової кислоти, при відсутності зменшення кількості оцтової кислоти та зниження індексу насиченості ліпідів і збільшення кількості цис- і транс-ізомерів ненасичених жирних кислот.
Ключові слова: корови, вміст рубця, клітковина, неструктурні вуглеводи, леткі жирні кислоти, довголанцюгові жирні кислоти, цис- ,транс-ізомери, дієнові кон'югати лінолевої кислоти
скачати повний текст статті в форматі PDF
|