Вплив сезону на активність системи антиоксидантного захисту в печінці і скелетних м'язах товстолобика
Н. П. Олексюк, В. Г. Янович
Наведено дані про вміст продуктів перекисного окиснення ліпідів (ПОЛ) ? дієнових кон'югатів, гідроперекисів і малонового діальдегіду ? та активність антиоксидантних ферментів - супероксиддисмутази, глутатіонпероксидази і каталази ? у печінці та скелетних м'язах товстолобика у різні пори року. Встановлено, що у літній період активність супероксиддисмутази та глутатіонпероксидази у досліджуваних тканинах товстолобика вища, а вміст продуктів ПОЛ ? нижчий, ніж у зимовий період.
Ключові слова: перекисне окиснення ліпідів, продукти ПОЛ, антиоксидантні ферменти, сезон, товстолобик.
скачати повний текст статті в форматі PDF
|